Haal je auto uit het buitenland met deze tips!

Denk je aan het importeren van een auto uit een ander land? Zo ja, dan moet je deze blogpost even lezen! We behandelen alles wat je moet weten over het proces, van het kiezen van een auto tot het mooie moment van de registratie ervan op jouw naam. We zullen het ook hebben over de verschillende belastingen en kosten die je waarschijnlijk zult moeten betalen.

Dus of je nu nieuwsgierig bent naar het importeren van auto’s of dat je er echt aan begint, in dit artikel vind je alles wat je moet weten.

Waarop moet je letten?

Als je je leven wat meer pit wilt geven door een auto te importeren, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Eerst moet je de wetten en voorschriften voor het invoeren van auto’s in je land onderzoeken. Afhankelijk van waar je woont, kunnen er beperkingen zijn op welke soorten auto’s je mag invoeren en hoeveel je er mag binnenbrengen.

Doe dus ook goed onderzoek naar de invoertarieven voor het land dat je binnenbrengt. Je wilt niet met een forse belastingaanslag worden geconfronteerd als je nieuwe auto in de haven aankomt.

Je moet ook nagaan of de auto die je invoert aan alle veiligheids- en emissienormen voldoet. Als je je onderzoek gedaan hebt en de perfecte auto gevonden hebt, is de volgende stap om hem daadwerkelijk in je land te krijgen.

Dit proces kan variëren naargelang het land waaruit je importeert, maar over het algemeen zul je een douane-expediteur moeten inhuren om de auto door de douane te loodsen. De vervoerder zorgt voor al het papierwerk en de documentatie die voor de invoer van de auto nodig zijn. Meestal zorgen ze ook voor het vervoer van de haven van binnenkomst naar je huis of garage.

Hoe maak je je auto klaar voor vervoer?

importeer je auto, dan moet je hem klaar maken voor transport. Dit kan een ontmoedigende taak zijn, maar met een beetje planning en voorbereiding kun je je auto klaarmaken voor zijn grote reis. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

1. Zorg ervoor dat je auto in goede staat is: Dit betekent dat je het oliepeil, de banden, en andere vloeistofniveaus moet controleren. Je wilt niet op je bestemming aankomen met een lekke band of een motor die op het punt staat vast te lopen.

2. Zorg dat je al het papierwerk in orde hebt: Dit omvat zaken als je registratie en een bewijs van verzekering. Je hebt ook al het papierwerk nodig dat met de auto zelf te maken heeft.

3. Ruim je auto op: Je wilt niet op je bestemming aankomen met een kofferbak vol rommel. Niet alleen neemt dit kostbare ruimte in, maar het kan tijdens het vervoer ook ongedierte aantrekken.

4. Bescherm je auto tegen de elementen: Transportbedrijven bieden meestal een soort afdekking voor je auto, maar het is altijd goed om het zekere voor het onzekere te nemen. Zet je auto, indien mogelijk, vóór het vervoer in een garage of overdekte ruimte. Dit zal helpen hem te beschermen tegen de zon, regen, en andere weersomstandigheden.

Belastingen en kosten

Om te weten wat de invoer van een auto kost, moet je weten of het voertuig binnen of buiten Europa ingevoerd zal worden. Deze informatie is belangrijk voor het bepalen van de transportkosten en ook van de zogenaamde BTW (invoerrechten). Hoe lager je aankoopprijs van de auto, hoe beter voor de portemonnee natuurlijk.

Btw bij importeren

Het tweede waar je mee te maken hebt is de BTW. Als een auto binnen Europa gekocht wordt, hoeft de koper geen belasting te betalen als deze tenminste wel in het land van aankoop is betaald. Het addertje onder het gras? Als je aankoop minder dan 6 maanden geleden is, of minder dan 6000 kilometer is aflegt voor je op Nederlands grondgebied aankomt – word je twee keer belast!

Bijkomende kosten

Als je een auto van buiten de grenzen de Europese Unie binnenbrengt, kost je dat naast 21% belasting, over de aankoopsprijs, de vervoerskosten en invoerrechten. Is dat voertuig ouder dan 30 jaar, dan moet je ook nog rekening houden met 6% BTW. De BPM (CO2) uitstoot wordt berekend door Co2 sensoren in je toestel.

Dan zijn er nog de transportkosten die voor zichzelf spreken en een RDW keuring. Als je auto binnen Europa goedgekeurd wordt, kost je dat slechts 107 euro, maar zo niet, dan kan die prijs oplopen tot 500 euro!

Tot slot

Dat was het voor nu. Alles wat je minimaal moet weten over het importeren van een auto uit het buitenland. Nu je een “expert” over het onderwerp bent, ga je op pad en zoek je de perfecte auto voor je behoeften. Zorg er alleen voor dat je al deze informatie in gedachten houdt terwijl je door de aanbiedingen bladert en je aankoop doet.

Gelukkig importeren!

Gerelateerde berichten